WK koorts bedrijven bij vrouwenvoetbal maar matig

Afbeeldingsresultaat voor telegraaf logo

Deze bedrijven profiteren van het leeuwinnensucces

Door PIETER VAN ERVEN DORENS & MARLOU VISSER 2 APRIL 2019

AMSTERDAM – Miljoenen Nederlanders stemmen ondanks de hittegolf af op de wedstrijden van de Oranjeleeuwinnen. Toch is het beeld in de winkelstraat niet bepaald oranje..

Blokker is eigenlijk de enige winkel die volop inspeelt op het voetbalsucces, ziet marketingdeskundige Paul Moers. Hier krijgen klanten bij elke aankoop een poppetje van een speelster, dat kan worden gebruikt als sleutelhanger of in een tafelvoetbalspel. „Zij verdienen echt een pluim, ik denk ook dat ze er flink van profiteren.”

Dat bevestigt woordvoerder Sietske van der Kleijvan de winkelketen, die vorig jaar nog op het randje van faillissement verkeerde. „Er zijn miljoenen pvc-poppetjes uitgedeeld en duizenden spellen verkocht. We verwachten er voor het einde van het toernooi doorheen te zijn. Ook de andere Oranje-merchandise zoals brulshirts en de trolley doet het goed: er was duidelijk vraag naar.”

Lullig

Bij Albert Heijn, ook een officiële partner van de KNVB, kregen klanten bij elke 15 euro aan boodschappen een poster van de Leeuwinnen. Op dit moment sparen klanten echter alweer voor korting op dagjes uit, en zijn er in de winkels alleen nog wat oranje vlaggetjes te vinden. „Een beetje een lullige actie”, vindt Moers van de posters.

„Al is dat wel begrijpelijk omdat mensen dan wel massaal naar de wedstrijden kijken, maar niet gezamenlijk, er zijn geen grote buurtfeesten. Je kunt er als supermarkt dus niet echt op inspelen met aanbiedingen voor bier of borrelnoten.”

Woordvoerster Pauline van den Brandhof van Albert Heijn laat in een reactie weten een succesvolle campagne te hebben gevoerd rond de voetbalvrouwen, maar kan die bewering niet met cijfers onderbouwen want ’we doen nooit uitspraken over de omzet’. Wel blijft de supermarkt zeker tot eind 2022 partner van de KNVB, met acties rond de evenementen voor mannen én vrouwen. „En begin dit jaar stonden er voor het eerst ook vrouwen op de voetbalplaatjes die klanten konden sparen. Lieke Martens hoorde bij de tien populairste spelers.”

Als de bliksem

Moers verwacht wel dat er bij een volgend EK of WK meer commerciële interesse zal zijn voor de voetbalvrouwen. „Hun succes is een redelijk nieuw fenomeen. Retailers spelen op de meest maffe feestdagen in om omzet te genereren, ik verwacht dat ze er bij een volgend toernooi als de bliksem bij willen zijn om op het succes mee te liften.”

Shampoomerk Andrélon is wel een van de sponsors van de Oranjeleeuwinnen, maar een echte ’Leeuwinnenshampoo’ is er niet. Het blijft bij een spotje, en een website waarop speelsters een brief aan hun vroegere zelf publiceren. „Wel lanceren we de shampoo Sport, Care & Fresh, die past natuurlijk heel goed bij het WK”, zegt Unilever-woordvoerster Els de Bruin. „De shampoo is niet oranje, maar het label wel!”

Sociale media

Calvé bracht meer dan een miljoen potten pindakaas met namen van de speelsters op de markt. Of voetbalfans ook veel extra potten hebben ingeslagen, kan De Bruin nog niet zeggen. „Dat bekijken we pas na het WK. We zien al wel dat er veel foto’s van verschijnen op sociale media.” Ruud van der Knaap, manager voetbal van sportmarketingbureau Triple Double denkt dat de Leeuwinnen zelf de grootste commerciële winnaars zijn. „Niet alleen zijn ze na het gewonnen EK van 2017 bij allemaal Europese topclubs beland, ze profiteren ook van de sponsordeals die de KNVB heeft gesloten met bijvoorbeeld Blokker en Andrélon. Die hebben er mede voor gezorgd dat de bond hun beloningen vanaf augustus gelijk kan trekken met die van de mannen voor oefenwedstrijden en duels. Zij krijgen straks drie tot vier keer zoveel voor hun inspanningen voor Oranje.